Nieuwe manier van samenwerken verzekert de beschikbaarheid van zorg en ondersteuning voor inwoners
HULST – 12 partijen gaan in 2023 van start met Kerngezond Hulst. Daarmee is Hulst de tweede gemeente in Zeeland die Kerngezond inzet om de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg en ondersteuning te waarborgen. Kerngezond is een samenwerkingsverband op lokaal niveau dat de professionals uit het sociaal- en medisch domein verbindt en ondersteunt en sluit aan bij het gedachtegoed en de doelen van de Zeeuwse Zorg Coalitie. Wethouder René Ruissen: “Als we niet anders gaan werken dan komen we in Zeeland, in 2030, in de zorg en welzijn 7400 medewerkers tekort. Dat heeft ook impact op de inwoners van de gemeente Hulst. Eén van de uitgangspunten van Kerngezond is het voorkomen en beheersen van zorgvragen, door te investeren in gezondheid, preventie en vroegsignalering. Als gemeente hebben we daar een belangrijke rol in. ”
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Binnen Kerngezond nemen de deelnemende partijen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor de juiste zorg en ondersteuning aan inwoners van de gemeente Hulst. Belangrijk daarbij is de inzet van data en digitale middelen en ‘Positieve Gezondheid’. Huisarts Mehmed Halilovic van huisartsenpraktijk Pallion: ”Als huisartsen voelen we sterk de verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het welbevinden van onze patiënten. We zijn ons er ook van bewust dat we als huisartsen onmogelijk in alle facetten hiervan de juiste ondersteuning kunnen bieden. Kerngezond biedt ons deze mogelijkheden wel en is de verbindende schakel waarmee we de uitdagingen van nu en de toekomst samen aan kunnen gaan.”
Beschikbaarheid van zorg
De beschikbaarheid van zorg en ondersteuning is door een stijgende zorgvraag en personeelskrapte niet meer vanzelfsprekend. Dat geldt, door ontgroening en vergrijzing, nog dringender in Zeeland dan in de rest van Nederland. Daarom startten de gemeente Vlissingen, zorgverzekeraar CZ en een aantal huisartsen 1,5 jaar geleden met behulp van het pakket Wind in de zeilen Kerngezond Vlissingen. Ook in Hulst is zorgverzekeraar CZ nauw betrokken bij Kerngezond. Een zorgverzekeraar heeft een belangrijke verantwoordelijkheid om de zorg toegankelijk te houden, maar kan dit niet alleen benadrukt Nathalie van Schoonhoven, inkoper huisartsenzorg bij CZ. “Met elkaar werken we aan de verandering die nodig is. Zeeland loopt daarin voorop, iedereen voelt de urgentie hier. Daardoor kunnen we investeren in het vernieuwen van zorg om de huisarts te ontlasten. Maar net zo belangrijk is dat we voorkomen dat mensen patiënt worden door te werken aan gezondheid. Naast Vlissingen heeft nu ook Hulst een belangrijke stap gezet om de zorg goed en bereikbaar te houden voor mensen die dat nodig hebben.”
Participanten
Huisartenpraktijk Pallion – Huisartsenpraktijk De Groenendijk – Huisartsencentrum Kloosterzande – Gemeente Hulst – Stichting Hulst voor Elkaar – Apotheek Reynaert/Nobel – Apotheek Hulst/Zoetevaart – Apotheek BENU Kloosterzande – ZorgSaam Zorggroep – Emergis – GGD Zeeland – CZ Zorgverzekeraar.
Foto: stuurgroepleden Hulst. VLNR: Sylvie Bertijn (Kerngezond), Melissa Meiresonne (ZorgSaam), Mehmed Halilovic (Pallion), Evert de Moor (gemeente Hulst), Annemiek de Schepper (Stichting Hulst voor Elkaar).