Begin dit jaar startten de 3 huisartspraktijken van gezondheidscentrum Govert Flinck in Vlissingen met het gebruik van de applicatie spreekuur.nl. Dit is een gebruiksvriendelijke app die als digitale toegangspoort dient voor patiënten om zorgvragen te stellen. De drie praktijken zien duidelijk positieve resultaten sinds de introductie van app.
Afgelopen februari startten de drie praktijken met het gebruik van de app spreekuur.nl. Patiënten worden op diverse manieren – zoals via wachtkamerschermen, e-mail en direct via de assistentes – geïnformeerd over de nieuwe manier van zorgvragen stellen. De eerste positieve reacties van patiënten volgen al snel.
“Goed, fijn om heel snel een duidelijke reactie te krijgen.”
“Ik vind het een prettige tool om te gebruiken. Mijn klachten zijn niet ernstig, maar wel fijn om voor te kunnen leggen of een vervolg/opvolging nodig is zonder dat het mij tijd kost om naar de praktijk te komen.”
Voordelen digitale zorg
Naast het gebruikersgemak is het voor de praktijken na de start nog even afwachten welke voordelen zij van het gebruik van de app kunnen ervaren. Nu ze een paar maanden verder zijn ook deze resultaten voelbaar voor de medewerkers.
Cindy Veselinovic werkt als praktijkmanager bij de drie praktijken van Govert Flinck. Zij ziet in alle drie de praktijken duidelijk verandering. “Het gebruik groeit gestaag: waar voorheen alle zorgvragen telefonisch of fysiek binnenkwamen, wordt inmiddels 15% van de zorgvragen digitaal gesteld – dat zijn zo’n 110 zorgvragen per week. Ook is er al bij één praktijk merkbaar dat de tijdsblokken voor fysieke consulten minder vol lijken, waardoor wat meer ruimte ontstaat voor patiënten die meer tijd en aandacht nodig hebben, zoals de complexere casussen.”
“Daarnaast heeft deze nieuwe (digitale) werkwijze geholpen bij het tijdelijk opvangen van het vertrek van een van de assistentes, zonder dat dit ten koste ging van de zorgkwaliteit of bereikbaarheid van de praktijk”, aldus Veselinovic.
Met deze stap richting digitale zorg toont Govert Flink aan dat innovaties zoals spreekuur.nl niet alleen de druk op de eerstelijnszorg kunnen verlichten, maar ook bijdragen aan betere toegankelijkheid en doelmatiger inzet van zorgprofessionals.
De verandering in de manier van zorgvragen stellen, sluit ook aan bij de landelijke campagne die afgelopen week vanuit de Patiëntenfederatie Nederland van start ging. Zij hebben als doel meer bewustwording te creëren rondom het gemak van digitale zorgvragen stellen om de zorg bereikbaar te houden voor wanneer je die echt nodig hebt. Mooi dat we daar in Vlissingen al in kunnen voorzien.
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?