Stroomschema Palliatieve Zorg
Op dit moment zijn er te veel onnodige opnames in het ziekenhuis voor palliatieve zorg. Het stroomscherm palliatieve zorg moet hier in de regio verandering in brengen, daarom brengen we dit schema vanuit de samenwerking met ZorgSaam, SVRZ, Buurtzorg, Nucleus Zorg en de Zeeuwse Zorgschakels (het Netwerk Palliatieve Zorg Zeeland) onder andere bij huisartsen en inwoners onder aandacht. Het doel is de samenwerking bevorderen tussen de betrokken zorgprofessionals. Hierdoor zal meer zorg verplaatsen naar de 1e lijn, zoals huisartsen en wijkverpleegkundigen.
Ook helpend zijn de Vier Dimensies Palliatieve Zorg en de Surprise Question.
Casemanagers Palliatieve Zorg
Onderin het stroomschema staan de namen van 3 casemanagers palliatieve zorg. Zij zijn vanaf begin dit jaar per regio aangewezen ter ondersteuning van zowel patiënten, naasten én de zorgprofessionals.
Een casemanager heeft per jaar 15 uur beschikbaar. Dit lijkt weinig, maar in de praktijk blijkt dit voldoende om passende ondersteuning te bieden. De casemanager kan in die tijd een netwerk optuigen rondom een patiënt en tegelijk fungeren als steunpilaar. De ervaring van is dat zij zich – dankzij de casemanagers – gesterkt voelen om thuis te sterven.
Zoals het stroomschema ook laat zien helpt de casemanager bijvoorbeeld ook bij de markeringsvraag. Tegelijk is de casemanager ook een ondersteuning voor de huisarts, omdat het een passende sparringpartner is.
Chantal Cornelissens – van Waterschoot werkt als palliatief wijkverpleegkundige bij ZorgSaam. Chantal schetst een duidelijk beeld van haar rol als casemanager. “De casemanagers begeleiden zowel de zorgvrager, familie en het zorgteam. Zo geef ik tips en beantwoord ik vragen. Ook kijk en denk ik mee tijdens het ziekteproces en verwijs indien nodig door naar anderen. Op deze manier zorgen we ervoor dat deze laatste fase van iemands leven – en diens naasten – zo comfortabel mogelijk verloopt. De casemanagers palliatieve zorg willen ook graag wijkteams extra ondersteunen bij palliatieve vraagstukken”.
“Ik ben van mening dat we veel mensen hierbij ondersteuning gaan bieden. Dat de zorg professionals zich ondersteund voelen. Maar nog belangrijker dat patiënten meer rust en comfort krijgen en tot het laatste moment meer kwaliteit van leven gaan ervaren met zoveel mogelijk eigen regie”, aldus Chantal.
Chantal en de andere 3 casemanagers zijn inmiddels begonnen met het begeleiden van een aantal mensen in de thuissituatie en deze ervaren het al als een echte meerwaarde.
Laatste update
De aankomende periode richten we ons – naast de inzet van de casemanagers – op het versterken van de verbinding tussen de betrokken zorgverleners. Zo werken we op dit moment een werkproces uit in samenspraak met apotheken voor het invoeren van de palliakit. Op deze manier optimaliseren we binnen onze regio stapsgewijs de samenwerking, die zo belangrijk is in de palliatieve zorg.
De projectgroep is op dit moment op zoek naar structurele financieringsmogelijkheden. Dit staat voor 2027/2028 op de agenda, dit bestaat momenteel nog niet. Voor de tussentijd worden de mogelijkheden onderzocht of het project kan aansluiten bij het TAPAS experiment.
Daarnaast vinden er gesprekken met de apotheken plaats om de Palliakit te implementeren in Zeeuws-Vlaanderen.
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?