Vanaf 30 september starten we Zeeland met de nieuwe werkwijze voor het zelf toedienen van oogdruppels. Patiënten kunnen hun oogdruppels, eventueel met behulp van een druppelbril, zelfstandig toedienen. Deze ontwikkeling is een belangrijke stap in de zelfredzaamheid van inwoners in Zeeland. Samen maken we hiermee het verschil!
Meer zelfredzaamheid en efficiëntere zorg
In 2024 hebben een aantal Kerngezondpartners, waaronder apothekers, huisartsen, oogartsen en thuiszorgorganisaties, onderzocht hoe we zelfstandig oogdruppelen in onze regio kunnen bevorderen. Het doel is om vooral oudere patiënten langer zelfredzaam te houden. Hierdoor krijgen inwoners meer controle over hun eigen zorg en wordt de werkdruk voor zorgverleners verminderd. Dit geeft zorgverleners meer tijd om zich te richten op patiënten die intensievere zorg nodig hebben. Alle betrokken zorgverleners , vanuit ziekenhuizen tot de wijkverpleging, werken samen om deze werkwijze succesvol te realiseren.
Monique van de Ende, wijkverpleegkundige bij ZorgSaam werkt al langer volgens de nieuwe wijze. “Sinds het gebruik van de druppelbril merken we bij de thuiszorgteams van ZorgSaam al een duidelijke afname van oogdruppelen bij cliënten. Het zorgt ervoor dat mensen beter voor zichzelf kunnen zorgen en dat er minder zorgmomenten nodig zijn. De tijd die we hiermee besparen, kunnen we goed gebruiken voor ingewikkeldere zorg”, aldus Monique.
Hoe werkt het zelfstandig oogdruppelen?
De voorschrijver, zoals een huisarts of oogarts, informeert een cliënt direct dat zij zelf de druppels moeten toedienen. Eventueel kunnen zij een druppelbril, als extra hulpmiddel, krijgen bij de uitgifte van de oogdruppels bij de apotheek.
Alle informatie over hulpmiddelen en instructies voor zowel inwoners als zorgverleners is te vinden op de website Samen Houden We Zeeland Gezond.
Kerngezond
Deelnemers aan Kerngezond werken samen aan het beschikbaar houden van goed afgestemde, betaalbare zorg en een gezonde omgeving voor de professionals die er werken. Het project ‘zelfstandig oogdruppelen’ is tot stand gekomen vanuit Kerngezond in samenwerking met huisartsenpraktijk Govert Flinck, Apotheek de Singel, Adrz, Zorgstroom en Amarijn.
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?