Vanaf 8 oktober starten we in Borsele met de nieuwe werkwijze voor het Zelfstandig gebruik van klittenbandzwachtels en steunkousen. Deze ontwikkeling is wederom een belangrijke stap in de zelfredzaamheid van inwoners in Zeeland. Samen maken we hiermee het verschil!
Vanaf nu is het de bedoeling dat patiënten in Borsele hun klittenbandzwachtels en steunkousen zoveel mogelijk zelfstandig aan- en uittrekken, eventueel met behulp van een (elektrisch) hulpmiddel. Dit is een belangrijke stap voor onze regio!
Meer zelfredzaamheid en efficiëntere zorg
In verschillende regio's is deze werkwijze voor compressietherapie met succes ingevoerd. Begin 2024 hebben een aantal partners van Kerngezond - waaronder thuiszorgorganisaties, wijkteams, leveranciers en ergotherapeuten - onderzocht hoe we in onze regio meer zelfstandigheid kunnen bevorderen bij het aan- en uittrekken van zwachtels en steunkousen. De pilot is destijds gestart vanuit Kerngezond Vlissingen, concreet binnen Oost-Souburg. Het doel is vooral om oudere patiënten langer zelfredzaam te houden. Hierdoor krijgen zij meer controle over hun eigen zorg en wordt de werkdruk voor zorgverleners verminderd. Dit geeft zorgverleners meer tijd voor patiënten die intensievere zorg nodig hebben. Alle betrokken zorgprofessionals, van paramedici tot wijkverpleegkundigen, werken samen om deze nieuwe werkwijze succesvol te implementeren.
Kick off Borsele
Eerder al kregen wijkverpleegkundigen instructies over het klittenband-zwachtelen. Op 8 oktober startten we met een online kick-off waar zorgprofessionals uit Borsele uit verschillende organisaties tijdens de lunch zijn bijgepraat over deze nieuwe werkwijze.
Ter ondersteuning van de werkwijze zijn 2 triagetools ontwikkeld voor zorgverleners. Het zorgpad steunkousen en het zorgpad zwachtelen. Deze worden binnenkort ook beschikbaar gesteld via samenhoudenwezeelandgezond/compressietherapie
Samenwerking
Het project is binnen Kerngezond Borsele een samenwerking tussen Allévo, SVRZ, RST, Zorg op zak, de Drieweg, praktijk Heukels, Ergotherapie Mol, De Blaeij Actief & vitaal en leveranciers Olmed en HHC.
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?