Kerngezond Terneuzen heeft de gezondheid en samenstelling van de inwoners van de gemeente Terneuzen in kaart gebracht. Per wijk is de demografische samenstelling, de mentale en de fysieke gezondheid van de inwoners onderzocht. Aan de hand van deze wijkbeelden zijn binnen Kerngezond Terneuzen de eerste prioriteiten vastgesteld en zijn de eerste multidisciplinaire samenwerkingen gestart.
Wijkbeelden zijn het vertrekpunt van Kerngezond in alle deelnemende gemeenten. Het geeft inzicht in de huidige en toekomstige samenstelling en gezondheid van de inwoners. En het geeft inzicht in de pijnpunten.
“De wijkbeelden zijn onderwerp van gesprek met de professionals”, vertelt kwartiermaker Karen Achterberg die de deelnemers aan de samenwerking ondersteunt en begeleidt. “Dat wat we lezen in de cijfers, horen en zien zij dat ook terug op de werkvloer? Ik vraag of zij het herkennen. Met dit naslagwerk kunnen we ons focussen op de dingen die er echt toe doen,” aldus Karen.
Meteen een gerichte aanpak
Binnen de samenwerking Kerngezond Terneuzen zijn inmiddels zes urgente thema’s opgepakt. Van de eerste drie zijn de projecten opgestart:
- Aanpak jeugd en gezinnen: een sterk netwerk opbouwen rondom gezinnen;
- Zorgpad Transmurale palliatieve zorg: verbetering van de allerlaatste fase van een mensenleven;
- Digitalisering huisartsenzorg: digitale hulpmiddelen voor patiënten en cliënten toegankelijk maken;
- De ggz-aanpak: een sterke samenwerking tussen aan-z, de huisarts en Emergis;
- Oogdruppelen en zwachtelen: ontzorgen van de thuiszorg en ouderen meer zelfstandigheid geven.
Achterberg: “Zelf leid ik twee projecten. Ik zie dat men zich wel degelijk herkent in de cijfers. Dat wat dagelijks op de werkvloer voelbaar is, dat is met deze cijfers nóg duidelijker geworden. Dat motiveert extra om domein-overstijgend een relatie met elkaar aan te gaan. Er is nu veel meer afstemming mogelijk.”
Over de eerste werkgroepen zegt zij: “We doen alles in gezamenlijkheid. We spreken verwachtingen uit naar elkaar, bespreken condities en praktische zaken eerst en gaan daarna doelgericht werken aan verbetering. Verbetering van de zorg en ondersteuning maar tegelijkertijd ook voor onszelf, want de professional levert het uiteindelijk meer werkplezier op.”
Kerngezond Terneuzen deelt de voortgang van de projecten per thema via een nieuwsbrief, op social media en op de website.
Opvallende cijfers Terneuzen
Naast dat er gewerkt wordt aan de meest urgente thema’s, vallen meer zaken op in Terneuzen. Achterberg: “Er is sprake van veel psychisch leed. En er is nu al sprake van een sterk vergrijzende populatie, terwijl de verwachting van vergrijzing in Nederland pas over twee jaar ligt. Dat merken we al in de praktijk waarin het echt ploeteren is, maar die toename van het aantal ouderen gaan we enorm merken. Dat vraagt om goed gezamenlijk onderzoek naar andere manieren van werken.”
De nieuwe manier van samenwerken
Kerngezond werkt aan het slimmer organiseren en intensiever samenwerken binnen het sociaal- en het medisch domein, zodat de zorg toegankelijk blijft en mensen de juiste zorg en ondersteuning krijgen. Onder andere op basis van data worden prioriteiten bepaald en er wordt altijd gekeken of de inzet van innovatieve digitale middelen mogelijk is. Inmiddels werken vier Zeeuwse gemeenten op deze manier gericht aan verbetering en garantie van zorg en welzijn voor de toekomst.
Wilt u de nieuwsbrief van Kerngezond Terneuzen ontvangen? Of heeft u interesse in de wijkbeelden, neem dan contact op via het contactformulier op de website: www.kerngezond.nl
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?