Sinds maart verlenen de Fysiotherapiepraktijken Van Woelderenlaan - Govert Flinck, Paauwenburg, Rozengracht en PMC in Balans in Vlissingen met de samenwerkende huisartsen, beter afgestemde zorg aan patiënten met artrose aan de knie en of de heup. Dat doen zij met GLA:D® een voorlichtings- en oefenprogramma dat is ontwikkeld in Denemarken en beschikbaar gesteld in Nederland.
Tien jaar wereldwijd onderzoek onder 10.000 patiënten, en een succesvolle pilot geïnitieerd vanuit het Maxima Medisch Centrum, heeft bewezen dat het behandelprogramma een positieve werking heeft. Het voorkomt of stelt nodige protheses uit en verbetert de kwaliteit van leven. Voldoende reden om de methode te implementeren binnen de samenwerking Kerngezond.
Elroy Vermeer, fysiotherapeut bij Fysiotherapiepraktijk Govert Flinck, is na het eerste kwartaal al heel positief: “Een groot deel van de patiënten met heup- en/of knieartrose heeft minder pijnklachten. Ze vinden het fijn dat de oefeningen aandacht schenken aan de functionele bewegingen die in hun dagelijkse leven terugkomen. En dat je het zelfstandig thuis kunt doen. Je hebt alleen een trap en een elastiek nodig.“
Wat is GLA:D®?
Het programma bestaat uit voorlichtings- en een trainingsprogramma dat een patiënt helpt te leren omgaan met zijn of haar klachten aan heup en of knie. Het is bedoeld voor mensen die nog niet in aanmerking komen voor een operatie. Het behandelplan bij de fysiotherapeut duurt ongeveer 6-12 weken en bestaat uit 12 sessies. Iedere patiënt krijgt een persoonlijk trainingsprogramma dat thuis makkelijk is te doen. Minder mensen zullen onnodig naar het ziekenhuis verwezen worden voor een heup- of knieprothese.
Een samenwerking tussen huisarts en fysiotherapeut
De betrokken huisartsen en fysiotherapeuten hebben duidelijke afspraken gemaakt. “De huisartsen weten wat het programma inhoudt. En dat het vaak beter werkt dan pijnstillers. Ze kennen het belang en de toegevoegde waarde ervan”, aldus Elroy.
“Het contact tussen ons is nu niet meer of minder dan voorheen. Het verschil zit ‘m in dat zij nu goed weten wanneer een patiënt naar ons verwezen kan worden. We merken dat ook. De aanwas aan nieuwe knie- en heupartrosepatiënten die speciaal voor dit programma worden verwezen, is groter. Dat waren er al 22 in de eerste twee maanden. Dit zijn terechte verwijzingen. Voorheen kwamen deze mensen ook naar ons, maar dan waren ze bijvoorbeeld al bij een orthopeed geweest. Of in het ziekenhuis voor het maken van een foto. Maar bedenk je, dat symptomen al 10 tot 15 jaar aanwezig kunnen zijn, voordat artrose zichtbaar is op een foto.”
Gestelde doelen binnen Kerngezond
Kwartiermaker Mirjam Braamse begeleidt de Vlissingse praktijken met de implementatie en voortgang van GLA:D®. “Het past zo goed bij Kerngezond, omdat de inwoner zelf de regie over zijn of haar leven pakt. Zelfredzaamheid, de preventieve werking ervan, meer kwaliteit van leven voor de patiënt en de verlaging van de druk op het ziekenhuis dat is precies wat we nastreven binnen onze samenwerking.”
De ambities zijn dan ook groot. Mirjam: “Ook vanwege het wetenschappelijk bewijs. Om een voorbeeld te geven: het gebruik van pijnstillers bij patiënten met heupartrose is na het programma met meer dan de helft afgenomen. Bij knieartrose is dat een derde minder. Wij willen binnen onze drie Kerngezond-centra ook een duidelijke verandering teweegbrengen.”
Tussentijds worden de aantallen en behaalde resultaten gemeten.
Profijt voor zorg en inwoner
Voor Elroy zijn er alleen maar winnaars bij de GLA:D®-methode. “Dit betekent minder pijnstillers en minder druk op de tweedelijnszorg. De patiënt ervaart minder pijn en meer kwaliteit van leven.” Na acht weken informatie en begeleiding laten de fysiotherapeuten hun patiënten los. Elroy: “Na een jaar nemen we weer contact op voor een eventueel vervolg van de oefeningen thuis. Wanneer een patiënt nog steeds ernstige klachten blijft houden kan een operatie alsnog de juiste keuze zijn.”
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?