Begin 2024 is in het kader van valpreventie bij ouderen vanuit Kerngezond de pilot ‘Stevig Staan’ gestart. Een grote groep ouderen uit verschillende wijken in de gemeente Vlissingen geeft zich op voor de beweegbijeenkomsten en deze blijken een succes.
Het aantal valincidenten bij zelfstandig wonende 65-plussers in Nederland is hoog, wat van invloed is op de levenskwaliteit van deze groep. Ook zijn deze incidenten van negatieve invloed op de belasting van huisartsen, de Spoedeisende Hulp (SEH) en thuiszorgteams. Het programma Valpreventie bij Ouderen streeft ernaar om het aantal valincidenten met de helft te verminderen.
Kerngezond pakt dit thema in de gemeente Vlissingen op en start begin 2024 met een pilot. Via huisartspraktijk Govert Flinck en wijkverpleegkundigen worden verschillende groepen ouderen in de wijken Paauwenburg, Lammerenburgh en Westduin benaderd met de vraag om deel te nemen aan een reeks beweegbijeenkomsten.
Effectief programma In Balans
Selena van Hoek, huisarts bij Gezondheidscentrum Govert Flinck, is een van de initiatiefnemers van de pilot. “Vanuit wijkbeelden die zijn gemaakt bij de start van Kerngezond, kwamen wij op het idee van valpreventie omdat we zagen dat er in bepaalde wijken in Vlissingen nog veel oudere mensen alleen wonen in relatief grote woningen”, aldus Selena. “Wij worden als huisartsen regelmatig voor deze groep inwoners opgeroepen op het moment dat ze zijn gevallen. Men moet dan bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of heeft meer zorg thuis nodig. Dit laatste is niet altijd gemakkelijk te regelen, zeker niet in de toekomst wanneer we rekening moeten houden met een groter personeelstekort. Dit kan met valpreventie naar verwachting grotendeels voorkomen worden.”
Passende oefeningen bij klachten
Een van de deelnemers is Piet de Haan (77 jaar). Piet meldt zich samen met zijn vrouw aan voor de training en kijkt positief terug op de – naar eigen zeggen - zinvolle bijeenkomsten. “Ik lijdt aan diabetes dus het is belangrijk voor mij om in beweging te blijven.” Piet voert thuis nog steeds de oefeningen uit die de fysiotherapeut hem tijdens de training gaf. “Het is heel handig dat ik met het boek dat ik kreeg bij de beweegbijeenkomsten, zelf de passende oefeningen kan vinden wanneer ik ergens last van heb.” Ook zegt Piet: “de groep was een leuke club mensen bij elkaar, ik ging er elke keer met veel plezier naartoe.”
Een geslaagde leerervaring
Selena ziet de pilot ook als geslaagd. “De pilot heeft ons laten inzien welke groep mensen het meeste baat heeft bij de programma’s en welke mensen we op een andere manier kunnen helpen. Ik hoop dat we duidelijker kunnen stroomlijnen wie wat nodig heeft en zo de programma’s kunnen uitrollen over de gehele gemeente Vlissingen zonder dat het meer druk gaat leveren op de zorg en spreekuren.”
Vanuit Kerngezond willen we met de inzichten uit deze pilot onze aanpak verder verfijnen en een nog groter aantal ouderen bereiken en ondersteunen bij het voorkomen van vallen en het behouden van hun mobiliteit en zelfstandigheid. Het programma In Balans blijkt effectief voor de mensen met verhoogd valrisico.
De gemeente Vlissingen gaat de leerervaringen uit de pilot gebruiken om meer valpreventie trainingen voor ouderen in Vlissingen te organiseren in samenwerking met andere Kerngezond participanten. We kijken ook naar de mogelijkheden van valpreventie binnen de andere Kerngezond gemeentes. Wat kunnen we overnemen en op welke manier? We verwachten hier later in 2024 meer duiding aan te kunnen geven.
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?