Met enthousiasme en betrokkenheid trappen we op 6 mei samen met jeugdprofessionals af tijdens de kick-off van het Ondersteuningspad Jeugd en Gezin in Borsele. De bijeenkomst stond in het teken van verbinding, verdieping en vooral: hoe kunnen we kinderen, jongeren én hun gezinnen nog beter en eerder ondersteunen?
Diverse partijen waren vertegenwoordigd: GGD, SMWO, Emergis, de Gemeente Borsele, CJG en huisartsen. We verkenden samen de opdracht, deelden inhoudelijke kennis én ontdekten opnieuw hoe waardevol samenwerking is. Een belangrijke conclusie: er gebeurt al veel moois. We weten elkaar als professionals al goed te vinden en bouwen voort op een stevige basis van samenwerking.
In gesprek over wat er écht speelt
In groepen gingen we aan de slag met thema’s uit de in 2023 gemaakte wijkbeelden van Borsele. Welke problemen spelen er? Welke ondersteuning is er al, en sluit die aan? En vooral: hoe kunnen we problemen voorkomen? De zorgpunten die uit de wijkbeelden naar voren komen, werden ook benoemd vanuit ervaring in de praktijk.
De rol van ouders kwam daarbij sterk naar voren. Problemen van jongeren hangen vaak samen met wat er thuis gebeurt. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar het hele systeem rond het kind en ouders te ondersteunen met voorlichting en passende hulp. Iedereen is het erover eens: samenwerken, krachten bundelen, dezelfde boodschap uitdragen, preventief signaleren om tijdig passende acties te kunnen inzetten, ouderbetrokkenheid vergroten, digitaal communiceren met elkaar en met jongeren en ouders is nodig.
Normaliseren: niet alles hoeft opgelost te worden
Een opvallend terugkerend thema was normaliseren. Stress, eenzaamheid of worstelingen zijn niet altijd problematisch – ze horen soms gewoon bij het leven. Het is de kunst om goed in te schatten wanneer we moeten ondersteunen en wanneer ruimte en begrip voldoende zijn. Hoe gaan we als samenleving om met pieken en dalen, en hoe leren we dat ook aan ouders en jongeren?
Een gezamenlijke stap vooruit
De kick-off markeert een veelbelovende start van een gezamenlijke beweging. Met energie, kennis en vertrouwen gaan we verder bouwen aan een ondersteuningspad dat werkt – preventief, menselijk en met oog voor wat er écht nodig is. De problematiek hangt samen met de ontwikkelingen in de maatschappij (social media, prestatiedruk), dat maakt opvoeden in de huidige tijd niet makkelijk en daarin kunnen ouders en gezinnen ook meer ondersteuning gebruiken.
Voor de jeugd. Voor het gezin. Voor Borsele.
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?