“De grote winst voor de gemeente Hulst, is de samenwerking met andere partijen. Binnen Kerngezond kunnen we samen die beweging naar voren maken die we allemaal zo graag wíllen. We willen allemaal gezonde weerbare inwoners en dat de zorg en ondersteuning overeind blijft. En betaalbaar. Met Kerngezond nemen we gezamenlijk de verantwoordelijkheid hiervoor."
"Je kunt het ook niet alleen. Want verschillende factoren zijn van invloed op iemands gezondheid. Om mensen veerkrachtiger en gezonder te maken, zul je daarom ook het complete plaatje moeten onderzoeken. Nu zie je nog onvoldoende samenhang tussen zorgverleners en ondersteuners. Met Kerngezond zoeken we de verbinding op.
Het is goed om van elkaar te weten wat er gedaan wordt, welke keuzes worden gemaakt en oog te houden voor het effect op de hele keten. Zo kun je elkaar versterken en verschil maken voor onze inwoners.
Mijn rol is ervoor zorgen dat we het als gemeente waar kunnen maken. Als je de focus verlegt naar ondersteuning in het sociaal domein, zodat mensen minder snel naar de huisarts gaan, dan moet het sociaal domein daar ook op ingericht zijn. En je moet op wijk- en kernniveau zichtbaar zijn. Hulst voor Elkaar is gestart met wijkgericht werken. Het is mooi als we op dat wijkniveau met de Kerngezond partners kunnen samenwerken. Dan kun je preventief iets betekenen. Ik heb hoge verwachtingen van de verbinding tussen het medische en het sociale domein.
Positieve Gezondheid, de gedachte dat gezondheid meer is dan niet ziek zijn, is een rode draad van het zorgbeleid van de gemeente Hulst. Dat sluit naadloos aan bij Kerngezond. Samen willen we zorgen dat onze inwoners zo lang mogelijk zelfstandig en onafhankelijk van zorg blijven en dat mensen naar elkaar omkijken. Dat vereist een cultuuromslag.
Dit kost tijd, maar ik zie veel meerwaarde en ik geloof er in”.
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?