“Heel positief aan Kerngezond Borsele vind ik, dat we met veel andere disciplines samenwerken. We ontmoeten elkaar vaker tijdens georganiseerde bijeenkomsten en weten elkaar sneller te vinden. Samen zetten we onze krachten zo efficiënt mogelijk in. We werken aan verschillende verbeteringen.
Zo ben ik betrokken bij ‘Langer Actief Thuis’: mensen zo lang mogelijk thuis, in hun eigen omgeving laten wonen met alles wat daarbij komt kijken. Wat daarvoor nodig is, is de zelfredzaamheid bevorderen, bijvoorbeeld door de inzet van hulpmiddelen en het gesprek voeren aan de hand van Positieve Gezondheid. In dit proces is de ergotherapeut nauw betrokken.
Bewustwording
Wat er sinds Kerngezond Borsele veranderd is? Bij een nieuwe zorgaanvraag, kijken we bewuster naar wat de hulpvraag is. Hoe kan de cliënt zo veel mogelijk het leven leiden dat hij of zij wenst? Waar het kan, proberen we samen met de cliënt een hulpmiddel uit en kijken we of het meer zelfstandigheid oplevert. Hierdoor kunnen we soms de zorg afschalen.
Een voorbeeld: zodra een inwoner zelf steunkousen kan aan- en uittrekken, zijn geen zeven, maar is slechts één huisbezoek per week nodig. Hetzelfde geldt voor het zelf toedienen van oogdruppels met een druppelbril: drie huisbezoeken per dag, worden er nul.
Eigen regie teruggeven
We zorgen niet minder goed voor onze cliënten, maar op een andere manier. Een bétere manier, omdat je iemand in zijn eigen kracht laat. Als je alles overneemt, maak je iemand afhankelijk van je zorg. Op deze manier kunnen we iemands eigenwaarde herstellen door de eigen regie en zelfredzaamheid terug te geven.
Deze shift moet nu. Onze cliënten zien dat ook steeds meer in merken we. Vooral de jongere generatie die er aan komt is blij met de hulpmiddelen die er zijn. Die shift, komt er wel.”
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?